Biografie Maarten Bruijnes


 
 
           Maarten Bruijnes
 
 


Geboren in Den Haag (1946). Hij woonde achtereenvolgens (door overplaatsing van zijn vader) in Mijdrecht, Purmerend, Middelharnis en Doorn. Kreeg in Purmerend een paar jaar pianoles van Anton Daems.
 
Op de HBS in Middelharnis speelde hij in het schoolorkest, waaruit al snel het MaHaJa-trio overbleef met Hans Volwerk (drums) en Jaap Jongejan (sax). Hiermee werd al behoorlijk "geschnabbeld".
 
De studie schoot er nogal eens bij in en na een contract van 2 maanden als pianist in het toenmalige RTM-Hotel "Vliegveld" in Haamstede (zomervakantie 1965) werd de HBS voortijdig verlaten.
Hij "rolde" de muziek in en begeleidde diverse, destijds bekende artiesten zoals de Wama's, De Spelbrekers ("Katinka"), Marcel Thielemans en Rita Hovink.
Als lid van het gezelschap "Artiestenpallet" van radiomaker Victor Consulman trad hij regelmatig op in tehuizen en instellingen met o.a. Sandra Remer en voor de NCRV-radio.
Een contract in Duitsland met het "Fred Henderson-Zierke-combo" moest vroegtijdig worden beëindigd omdat hij in militaire dienst moest.
 
Tijdens zijn diensttijd werkte hij in de horeca in Zierikzee bij "Auberge Maritime", trouwde in 1968 en ging bij de RTM werken. Overdag op kantoor, en daarnaast als pianist in het RTM-Hotel "Vliegveld" te Haamstede tijdens allerlei evenementen. 
 
Vanaf 1970 werkzaam in assurantiën, maar de muziek werd nooit los gelaten. Hij speelde veel solo, maar ook in diverse combo's op piano, orgel en keyboards. In veel hotels en restaurants in Zeeland e.o. heeft hij de muzikale omlijsting verzorgd.
  
Hij was jaren de "huispianist" van Rest. Mondragon (Zierikzee), Hostellerie Schuddebeurs en Hotel De Zeeuwse Stromen.
Ook op party's van o.a. Unilever, Aegon, ZLM, Rijkswaterstaat, Kon. Zeelandia Zierikzee, Rotary- en Lionsclubs werd regelmatig een beroep op hem gedaan.
 
Rond zijn 50e stopte hij met optredens door gebrek aan tijd, maar ook omdat hij was uitgekeken op allerlei electronische hulpmiddelen zoals drumcomputers en begeleidingsautomaten.
 
Na zijn (vervroegde) pensionering in 2001 haalde Pim Kotoun (trompettist van Scaldis Jazz Band) hem over om weer wat muziek te gaan maken. Na één repetitie onstond de band "B-Flat", en daarna weer allerlei andere combinaties.
 
De liefde voor de piano en de jazzy muziek werd opnieuw ontdekt.
Hij ging 1½ jaar op pianoles bij jazzpianist Paul Stark in Middelharnis, die hem weer enthousiast maakte voor de (jazz)muziek. Inmiddels speelt hij nu weer met heel veel plezier met veel andere (jazz)-muzikanten in diverse los-vaste jazzy combo's (Zie Mogelijkheden).
 
Dankzij zijn vele contacten met allerlei muzikanten, zowel semi-beroeps als amateur, kan hij ieder gewenst combo samenstellen.
 

                                                                                              
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Buiten de jazz-muziek trad hij, tot corona-periode, nog regelmatig op als fluitist / scheidsrechter bij vv Bruse Boys. 
Voor deze voetbalclub schreef hij 4 clubliederen t.g.v. het 50-jarig jubileum (2005). Vooral het Clublied Bruse Boys en de Bruse Boys Blues worden nog regelmatig gedraaid in de kantine. Ook voor de voetbalclub SV Ouwerkerk schreef hij het clublied.
 
Verder schreef en schrijft hij nog regelmatig muziek en teksten  
voor diverse gelegenheden, zoals:
 
    -  Bruse Sinterklaasintochten (was zelf jaren de Goedheiligman van Bruinisse, maar gelooft            er zelf niet meer in).
   
    -  Zing Zeeuws (dialecten-festival):  Jakke, jakke, jakke
        (2006) / Zêeland Vakantieland (2008) /  De dieken
        van Zêeland (2010)
   
    -  Met het Mossel-Protestlied en Natuur-Protestlied (2008)     
       stak hij de bedreigde mosselsector een hart onder de riem.
       Kwam hiermee op TV en op de voorpagina van de PZC (zie You-tube-pagina)
 
    -  Het pad van de dokter. Een ludiek protest tegen de
       erbarmelijke bereikbaarheid van de dokterspraktijk in Bruinisse (2009) :                                   
  • "Bru 550 Jaer". Het dorp Bruinisse bestaat in sept. 2018 550 jaar. Het record van de langste mosseltafel (> 550 personen) wordt opgeluisterd met een nieuw Bru's Volkslied BRU 550 Jaar (gezongen door het koor "De Message").